Puszyste ciasto posypuję malinami i do piekarnika. Pół godziny i słodka przekąska na lato gotowa
Lubię takie ciasta, które robi się w raz-dwa i zjada ze smakiem. Taki właśnie jest puszysty biszkopt, który piekę z malinami. Dzięki dodatkowi owoców wypiek zyskuje orzeźwiający smak i przyjemną wilgotność. Dużą jego zaletą jest fakt, że nie wymaga przechowywania w lodówce. Można go więc zabrać na piknik czy rowerową wycieczkę.
Jak przygotować wilgotny biszkopt?
Biszkopt to ciasto, które wykorzystywane jest głównie jako podstawa tortu lub w połączeniu z kremem albo galaretką. To dlatego, że jest dosyć suchy i warto połączyć go z wilgotnym dodatkiem. U mnie takim dodatkiem są maliny. Jednak mimo wszystko, do biszkoptu dodaję też trochę oleju. Nie tak dużo, jak do klasycznego ciasta ucieranego, ale 2-3 łyżki. Tyle wystarczy, by dodać ciastu smaku, wilgotności i sprawić, że dłużej zachowa świeżość.
Jak przygotować lekkie ciasto z malinami?
Puszyste, lekkie ciasto, które piekę z malinami to biszkopt. Jego podstawą są więc białka ubite z cukrem. Łączę je z żółtkami i z odrobiną oleju. Na końcu całość mieszam delikatnie z mąką. Po przelaniu ciasta do formy posypuję je obficie malinami. Ciasto piekę w dużej, prostokątnej formie, więc jest niskie. Dzięki temu wystarczy mu ok. 30 minut pieczenia.
Przepis: Biszkopt z malinami
Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 5 jajek
- 150 g cukru drobnego
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
- 250 g malin
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza (góra-dół). Maliny przebierz.
- Miksowanie składnikówOddziel białka od żółtek. Białka ubij do białości, dodawaj stopniowo połowę cukru, ubij na sztywną pianę. Krótko zmiksuj ją na niskich obrotach z żółtkami i olejem. Dodaj przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię, posyp malinami, lekko wciśnij je do środka. Ciasto piecz 30-35 minut. Gdy lekko przestygnie, oprósz je cukrem pudrem.
Wskazówka: Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy trochę przestygnie, warto je oprószyć cukrem pudrem. To doda ciastu słodkości i apetycznego wyglądu. Cukier puder można też wymieszać z cukrem wanilinowym.
Jakie inne owoce można dodać do ciasta?
Zamiast malin do tego ciasta możecie dodać też inne owoce. Doskonale będą pasować np. borówki amerykańskie,, truskawki, porzeczki, jagody. Możecie też sięgnąć po odsączone wiśnie, pokrojone na kawałki brzoskwinie, nektarynki czy śliwki. Dobrze też sprawdzą się jabłka i gruszki.